S’utilitza per a conservar i refrescar el menjar des de fa més de 3.000 anys des de l’arribada dels grecs i els romans. Però no tothom s’ho podia permetre, només una petita part de la població, els reis i els nobles, perquè era un luxe. Apart dels serveis refrescants també tenia aplicacions medicinals (baixar la febre, tallar hemorràgies...).
A Catalunya van començar a consumir el gel cap a finals dels segle XVI, gràcies a un canvi climàtic més fred, aquesta etapa s’anomena la petita edat de gel. Els pagesos van fixar-se en aquest comerç perquè així ja tenien feina d’hivern però quan el temps es va anar escalfant ja havien aparegut les màquines per construir gel artificial, això va significar la fi dels pous de gel.
Recollien el gel als rius i als estanys, però no a qualsevol, calia que l’aigua fos neta i hi hagués baixes temperatures. Calia que el gel tingues 20 cm de profunditat i per això trencaven les capes de gel i feien que l’aigua li pugés al damunt per a que es congelés més aviat.
Diferents utilitats

Imatge d'una dona amb gel a la galta extreta de Con esencia de mujer
Apart de refrescar i conservar els aliments, el gel també serveix medicinalment; davant l’aparició d’hematomes redueix l’acumulació de sang sota la pell, també serveix per les cremades superficials eviten la inflamació i ampolles.
El gel utilitzat a l’estètica es per reduir les arrugues de la pell i el gel als músculs ajuda a tonificar-los i endurir-los.
Molt bona entrada. Has de citar sempre les fonts d'informació.
ResponElimina